الکتروانسفالوگرافی کمی یا همان نقشهبرداری مغز (qEEG) شکلی ارتقا یافته از نوار مغزی سنتی است. فرایند آن به این صورت است که اطلاعات EEG بهدستآمده از سطح مغز پس از آن که تحت یکی از روشهای پردازش سیگنال قرار گرفتند بر اساس اندازه دامنه، فرکانس و محل فعالیت بهصورت یک نقشه از فعالیت مکانی توپوگرافیک مغز درمیآیند.
این نقشه مغزی بهدستآمده، سپس با نقشه مغزی جمعیت بهنجار بر اساس سن و جنس مقایسه شده و از طریق آن میتوان کارکرد مغز را بررسی و مطالعه کرد. مغز انسان دارای پنج فرکانس اصلی آلفا، تتا، دلتا، بتا و بتای بالا است که هر کدام از این فرکانسها در شرایط خاصی غالب هستند.
مثلاً فرکانس آلفا در زمان استراحت و فرکانس دلتا در زمان خواب غالب هستند. زمانی که در یک شرایط خاص باند فرکانسی غالب فرد با یک فرد سالم تفاوت داشته باشد یعنی اختلالی در مغز وجود دارد و تشخیص از طریق مقایسه این فرکانسها انجام میشود.
انواع نقشه مغزی
نقشهبرداری مغزی انواع مختلفی دارد که در شرایط متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه انواع این نقشه را میبینید:
- نقشه برداری مغزی معمولی این نوع نقشهبرداری مغزی عامترین حالت آزمایش است که بین ۲۰ تا ۴۰ دقیقه طول میکشد. در طول تست از شما خواسته میشود بدون سروصدا نشسته و هرازگاهی چشمان خود را باز و بسته کنید یا نفس عمیق بکشید. ممکن است در پایان آزمایش یک چراغ چشمکزن روبروی شما گذاشته شود تا اثر آن بر فعالیت مغزی شما بررسی شود.
- نقشه برداری مغزی در حالت خواب گاهی نقشه مغزی در حالت معمولی، اطلاعات مورد نیاز متخصص مغز و اعصاب را در اختیار وی نمیگذارد. در این حالت ممکن است این آزمایش در حین خواب بیمار انجام شود. در برخی مواقع از بیمار خواسته میشود که شب قبل از انجام آزمایش بیدار بماند تا پزشک از خوابیدن بیمار در حین انجام آزمایش مطمئن شود.
- نقشه برداری حین فعالیت در این روش فعالیت مغز در طول شبانهروز و طی مدت یک یا چند روز ثبت میشود. الکترودها روی سر فرد گذاشته شده و به یک دستگاه ضبط قابلحمل وصل میشوند.